Prebiotika pro snížení rizika předčasného úmrtí

Prebiotika jsou velmi důležitá pro náš organizmus. Podle Světové zdravotnické organizace snižují riziko předčasného úmrtí o 30%. Konkrétně u rakoviny střev o 25% a rakoviny prsou o 20%. Snižují i riziko u dalších druhů rakoviny, například rakoviny jater i riziko infarktu se sníží až o 25%. Protože je jedná o hlavní příčinu předčasného úmrtí v dnešní době je pravidelná konzumace vláknin velmi důležitá.

Podle WHO se doporučuje konzumovat minimálně 25 až 29 gramů vlákniny denně a od těchto hodnot bychom měli začít. Ve skutečnosti, ale potřebujeme této prebiotické vlákniny mnohem více. Každých 8 gramů vlákniny navíc, snižujeme riziko předčasného úmrtí o 5 až 27 %. Záleží na druhu rizika. Zásadním problémem je velmi malé množství vlákniny v naší stravě. Pouze 1 člověk z 10, konzumuje aspoň doporučené minimální množství od WHO každý den. Tyto údaje jsou velmi závažné a měla by vést ke změně našich stravovacích návyků. Jídla obsahující dobrý zdroj vlákniny (prebiotika) jsou celozrnné pečivo, některé obiloviny, brambory ve slupce (neloupané) a pak ovoce a zelenina. 

Prebiotika pro vaše zdraví

Druhy vlákniny

Existují různé druhy vlákniny. Nerozpustná vláknina jako je celulóza a ligniny střevem prochází. Zlepšují střevní peristaltiku, ale nemají žádný význam na střevní mikrobiom. Rozpustná, prebiotická vláknina ve vodě bobtná, navozuje pocit sytosti, zpomaluje vstřebávání živin a uvolňování cukru z potravy, ale hlavně vyživuje střevní bakterie. Této vlákniny bychom měli denně konzumovat aspoň 20 gramů. Taková denní dávka dokáže vnitřní prostředí střeva přeměnit z gramnegativního na grampozitivní.

Zajímavost

Podle jedné studie z Velké Británie bychom mohli předejít z 50% onemocněním srdce, kdybychom konzumovali více Omega 3 mastných kyselin (tělo si ji nedokáže vyrobit, musí se přijímat ze stravy), ořechy, ovoce a zdraví prospěšných celozrnných výrobků. 

Možností jak docílit zvýšení dávky Omega 3 a vlákniny je pravidelně konzumovat produkty od švédské firmy Zinzino. Za tímto účelem vyvinuly koncept BalanceOIl (kvalitní Omega 3 s polyfenoly) a Zinobiotic, který obsahuje 4 skupiny různých prebiotických vlákniny (každá působí v jiné části střev). K ověření účinků jejich Omega 3 se dá před začátkem si udělat Balance Test, který se posílá do nezávislé laboratoře v Norsku (Vitas) a po 4 měsících se tento test opakuje. Ve výsledku testu se dozvíte aktuální poměr mastných kyselin Omega 6 a Omega 3, propustnost živin přes buněčnou membránu či ochranu proti chronickému zánětu.

Veškeré produkty od firmy Zinzino, můžete zakoupit na našem partnerském webu.