Colostrum

COLOSTRUM – zázrak přírody

Colostrum je vzácné tím, že se tvoří pouze krátký čas po narození mláďat savců. Obsahuje maximální koncentraci důležitých látek, které přenášejí dokonale imunitní systém matky a díky nim se novorozenec nebo mládě brání nemocím způsobenými bakteriemi, viry, plísněmi, dalšími mikrobi atd. Je zdrojem obranných imunitních mechanismů, jako jsou především tzv. imunoglobuliny, laktoferin, interferony, obsahuje růstové látky, metabolické látky, enzymy, aminokyseliny a důležité jsou také vitamíny a minerály.

Co víme o colostru …..

Je jedna z nejkomplexnějších živin pro savce včetně člověka, skládá se z více než 82 přírodních životně důležitých účinných látek, které obsahuje v přírodní rovnováze. Látky v tomto složení nejsou obsaženy v žádné jiné potravině, a proto není možné colostrum vyrobit v laboratoři – zůstává tak 100% přírodním produktem.

V čem je  kravské colostrum unikátní …….

Lékaři zjistili podobnost složení kravského colostra s lidským colostrem, a proto ho lidský organismus dobře snáší. Kravské colostrum obsahuje čtyřnásobně více životně důležitých látek než lidské colostrum, a proto je jeho obsah značnou podporou lidskému organizmu. Nové mezinárodní lékařské studie prokazují, že užíváním jako doplňku stravy, lze účinně a efektivně posílit imunitní systém, podpořit procesy hojení a regenerace buněk a tkání. Užívání také pomáhá regenerovat zažívací systém, zvyšuje fyzickou výkonnost a příznivě ovlivňuje funkci celého organismu.

 Co ovlivňuje kvalitu colostra?

Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících obsah imunoglobulinů v kolostru je doba mezi porodem a prvním podojením.  Obsahuje mlezivo odebírané do 12 hodin po otelení.

Jak colostrum zpracováváme ?

Colostrum je zpracováváno procesem tzv. lyofilizací (vymrazování, sublimační sušení). Při tomto postupu se malé kousky výrobku určeného k sušení rychle zmrazí, aby se minimalizovalo poškození struktury potravin vznikajícími krystalky ledu. Potom se výrobek umístí do sušárny. Tohoto postupu se využívá k sušení termolabilních látek, které se při běžných metodách sušení rozkládají. Sušená potravina si tak v maximální míře zachová svou původní texturu, aroma a hlavně jsou zachovány účinné látky.

COLOSTRUM